D’acord amb allò que estableix l’annex II del Reglament (UE) número 1169/2011, del 13 de desembre del 2014, s’introdueix una llista de totes les substàncies que suposen un risc per a les persones que pateixen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.
Els 14 al·lèrgens que es contemplen a la normativa esmentada són els següents:
- Cereals que continguin gluten: blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides i productes derivats, llevat de:
a) xarops de glucosa a base de blat, inclosa la dextrosa;
b) maltodextrines a base de blat;
c) xarops de glucosa a base d’ordi;
d) cereals utilitzats per fer destil·lats alcohòlics, inclòs l’alcohol etílic d’origen agrícola. - Crustacis i productes a base de crustacis.
- Ous i productes a base d’ou.
- Peix i productes a base de peix, llevat de:
a) gelatina de peix utilitzada com a suport de vitamines o preparats de carotenoides;
b) gelatina de peix o ictiocol·la utilitzada com a clarificant en la cervesa i el vi. - Cacauets i productes a base de cacauets.
- Soja i productes a base de soja, llevat de:
a) oli i greix de llavor de soja totalment refinats;
b) tocoferols naturals barrejats (E306), d-alfa tocoferol natural, acetat de d-alfa tocoferol natural derivats i succinat de d-alfa tocoferol natural derivats de la soja;
c) fitosterols i èsters de fitosterol derivats d’olis vegetals de soja;
d) èsters de fitostanol derivats de fitosterols d’oli de llavor de soja. - Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa), llevat de:
a) lactosèrum utilitzat per fer destil·lats alcohòlics, inclòs l’alcohol etílic d’origen agrícola;
b) lactitol. - Fruits de closca, és a dir: ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous del Brasil, festucs, macadàmies o nous d’Austràlia i productes derivats, llevat dels fruits de closca utilitzats per fer destil·lats alcohòlics, inclosos l’alcohol etílic d’origen agrícola.
- Api i productes derivats.
- Mostassa i productes derivats.
- Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam.
- Diòxid de sofre i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/litre en termes de SO2 total, per als productes llestos per al consum o reconstituïts d’acord amb les instruccions del fabricant.
- Tramussos i productes a base de tramussos.
- Mol·luscs i productes a base de mol·luscs.